Кои ни посетиха

четвъртък, 21 юли 2011 г.

Мебелите – как да ги почистим, без да ги повредим?

Мебелите са тази част от един дом, която най-често се налага да бъде почиствано. Това важи с особена сила в големите градове, където прахта от улицата се наслоява буквално за минути върху обзавеждането. Но как да почистваме мебелите, без те да се повдерят, без да падне лака или боята или да се надуят плоскостите? В тази статия ще ви дадем някои съвети как да се погрижим за чистотата вкъщи, като същевременно запазим красивия вид на мебелите.
Като начало трябва да споменем, че почистването на мебелите трябва да започваме отзад-напред. Задните стени на мебелите се измиват с топла вода, към която прибавяме пре­парат – препоръчваме ви да е специален за мебели, тъй като те са по-щадящи към дървото, но, ако нямате тази възможност, обикновените миещи препарати са добра алтернатива. Содата или сапунът също могат да се използват за доброто почистване на обзавеждането. Оставяме избора на вас. След това внимателно изчетквате обзавеждането с твърда четка, потопена в измиващото средство, измиваме с чиста хладка вода и забърсваме със суха кърпа, така че повърхността да остане суха.
Много важно за почистването на мебелите е каква е повърхността им – дали е полирана, лакирана или няма никакво покритие. От това се определя и оптималния вариант за максимална грижа за обзавеждането при премахването на замърсяването от тях.

Мебели с естествена, небоядисана повърхност.

Без покритие са някои кухненски мебели и различните полици в банята. Неудобството при това обзавеждане е, че се замърсява много бързо, а не бива да се мие твърде често, тъй като влакната на дървото лесно просмукват водата, то набъбва и мебелите се повреждат. Затова при всекидневното и седмичното почистване само из­бърсваме със суха кърпа, а, ако по обзавеждането са се появили петна, пре­махваме ги с фина шкурка. Дървото изтъркваме винаги по по­сока на влакната. Когато правим по-обстойно почистване (месечно или сезонно например) обаче трябва да изчистваме тези мебели добре, но колкото е възможно по-бързо, за да не се напои дървото с вода.

Мебели, боядисани с блажна боя.

Обзавеждането с покритие от блажна боя може да се почиства с гъба, на­топена в разтвор на топла вода и препарат за пране. След като измием мебелите, се из­плакват с чиста вода и хубаво се подсушават. Трябва да имате предвид, че по-агресивните почистващи препарати може да наранят покритието и то да загуби блясъка си. Затова от време на време е хубаво мебелите да се мажат с ленено масло и да се забърсват със суха мека кърпа – така ще изглеждат като току-що боядисани по-дълго време.

Полирани мебели.

Почистването на полираните мебели започва като първо ги почистваме от прах и след това ги намазваме със смес от ленено масло и форт за горене в равни количества. Изтъркваме с текстилна кърпа (хавлиената може да остави неприятни мъхчета по повърхността). В магазините се продават различни средства за полиране на мебели и трябва правилно да подберем най-добрия препарат за нашето обзавеждане, за да запазим красотата на мебелите си по-дълго. А, когато полировката започне да се позахабява и поолющва, не чакайте обзавеждането да стане за изхвърляне, за да извикате майстор, който да я обнови (освен разбира се, ако не сте решили, че е време за нови мебели).

Мебели с фурнирна повърхност.

Мебелите от фурнир трябва да се почистват много внимател­но, за да не се повреди материала на обзавеждането. За целта, след като сме почистили прахта от мебелите, забърсваме с мека кърпа. След това сгъваме парче чист плат, намокряме го с денатуриран спирт и търкаме внимателно обзавеждането, докато се изпари всичкият спирт и повърхностите лъснат като огледало. Петна от йод отстраняваме, като ги намажем с малко бял восък, разтворен в олио и после изтъркаме с мека кърпа.

Мебели, покрити с пластмаса.

Пластмасовите мебели са сравнително лесни за почистване. Прахта може да се отстрани и с прахосмукачка. След като отстраним прахта, петната можем да премахнем със спирт за горене. Петна от захар, сироп и т. н. по мебелите от пластмаса се отмиват лесно само с вода. Замърсените и замазаните места се изчистват с препера. Пяната нанася с четка, като търкаме само в една посока. Добре е предварително да изпробваме върху място, което не се забелязва много, за да проверим дали платът не пуска. Твърда четка използваме само за мебелни тъкани, а по-фините изчистваме внимателно с мека чатка. Мазните петна премахваме с бензин. След това избърсваме добре със суха кърпа, за да не се образуват „облаци“.

Плетени мебели

Плетените мебели обикновено са тръстикови и ратанови кресла и масички. За да ги почистим, най-напред ги изчеткваме добре, след това ги измиваме и из­търкваме с твърда четка, изплакваме ги със студена вода и подсушаваме. Накрая ги намазваме е терпентин, а след като изсъхват, ги излъскваме.

Няма коментари:

Публикуване на коментар