Кои ни посетиха

четвъртък, 21 юли 2011 г.

Интериорен дизайн – I част. Ретро.


В интериорния дизайн стиловете са многобройни като звездите в небето. Макар че има доста стандартни оформления в дизайна за интериора, след като собствениците на жилище добавят собствения си стил в интериора,  става малко вероятно две къщи, дори решени в един и същ дизайн, ще бъдат идентични. В следващите няколко статии ще ви представим кратък преглед, който дава представа за някои от популярните стилове при оформянето на интериорното пространство.

Интериорният ретро стил е тук, за да остане!


За ретро обикновено се приема всичко,  което се свързва с отминалите епохи, стилове и модни течения. В тази връзка повечето хора оформят интериорната декорация на домовете си в този стил, като добавят малки елементи и парчета от различни епохи и една такава  еклектична смесица от ретро предмети може да бъде изключително очарователна.
Популярни през 70-те г. на 20. век са „хлътналите“ дневни (отделени от останалите пространства на дома чрез едно или няколко стъпала, водещи надолу) и домовете на три нива. Разбира се модерно е А-образното рамкиране и домове с огромни слънчеви панели или такива, които приличат на космически кораби, готови да излетят всеки момент. Обикновено се използват теракота и рошави килими от плюш за подова настилка, стаите напомнят силуета на беседка, в кухненските боксове са вградени дъски за гладене и китайски шкафове. Диваните и столовете са  с меки извивки, стените и камините – от камък. Липсата на остри ъгли помага за движението на енергийния поток в цялата къща. Всъщност домовете през 70-те са перфектно оформени от гледна точка на фън шуй, което води до въпроса защо те изобщо е трябвало да бъдат променяни. Отговорът е прост – защото 70-те г. носят спорни асоциации, тъй като много от т.нар. Baby Boomers са от онази епоха, а също така ретро-дизайните от това време стават твърде масови.
Днес обновяването на модерния дом в ретро стил би могло да означава пълна промяна.
Как да го постигнем?

Започнете с добавяне на нюанси на зелен и оранжев цвят – препоръчителни са авокадо и охра за кухнята, като ги съчетаете с кухненска маса и столове с метални крака. Можете смело да поставите плакати от концерти, дори да са с по-тежка визия – в спалнята можете да ги съчетаете с тапети на щампи с знака на мира, като добавите и поп-излъчване с флуоресцентни оттенъци в лимонено зелено и пясъчно жълто. Осветлението се ограничава до поставянето на лава лампа на пода до матрака и черни светлини от двете страни на леглото, точно над плакатите. Като добавите шаячени черги от плюш в хола, ще акцентирате на шикозния лукс, типичен за визиите от 70-те г.
Ако това предложение ви се струва прекалено дръзко за вашия дом, можете да изберете само няколко акцента - да оставите например масата и столовете, една лава лампа като тема за разговор и няколко постера в рамка, подчертани с точково осветление. Друг начин да сте ретро е да добавите няколко елемента от различни стилове в миналото, без да се позиционирате твърде много на някоя конкретна епоха. Този модел се нарича също ходж-маш или еклектика. Дори предметите да не си „отиват“ поотделно, няма значение, ако имате яснавизия за крайния резултат. Елементите в азиатски стил например трябва да ви предразполагат към спокойстие и душевен мир,  тези в ретро стил изразяват силни емоции. На пръв поглед между тях се случва силен контраст. Но в същото време, поставени в един дизайн, те могат се изключат взаимно и цялостното впечатление от обазвеждането да е неутрално.
И в заключение:
Не се притеснявайте, ако не знаете откъде да започнете или не можете да си позволите да обзаведете целия дом наведнъж. Можете да купувате елементите на дизайна един по един. Когато харесате нещо, го времете, а след това продължете да търсите следващия предмет, с който да допълните обзавеждането.

Няма коментари:

Публикуване на коментар