Кои ни посетиха

събота, 23 юли 2011 г.

Как да си проектираме градина с малко средства

Направете скица на вашия двор, която включва очертанията на къщата, заедно с двора, пътеките в него, цветните лехи и тротоара. Ако се затруднявате с проекта, в интернет или специализираната литература можете да откриете лесно приложими готови решения.

За настилка използвайте чакъл, павета или излейте бетон от по-ниско качество. Избягвайте гладките камъни, защото по тях се пързаля. Почистете внимателно плевелите, преди да насипете чакъла.

"Обзаведете" двора с евтини скамейки и непретенциозни масички. Обикновено големи разпродажби на мебели за градината има в края на лятото. Добавете няколко рогозки, цветя в саксии или сандъчета и градински фенери за повече атмосфера.

Можете лесно да добавите в проекта фонтанче "направи си сам". Втулки, помпи и фонтани се предлагат в магазините на дома.

Ако разполагате с по-голямо външно пространство, перголата или беседката са чудесен начин за създаване на романтичка обстановка.

Помислете за засаждане на семена от тревна смес, която е устойчива на суша и не се нуждае от много торене, за да се развива добре.

Оформете нови цветни лехи с помощта на градински маркуч, за да постигнете по-актуалните заоблени форми, след което направете кант за фиксиране на лехите и който ще задържа тревата от нашествие.

Обогатете почвата с подходящa тор и мулчирайте с органични продукти като борови иглички, накъсани листа и др.

За борба с плевелите можете да използвате мулч от стари вестници.         

За да озелените дворното място, най-добре е да инвестирате в дървета, цветя и храсти, които са местни за района, в който живеете. Използвайте многогодишни и сложете малко повече, отколкото имате нужда, защото следващата година ще можете да ги разделите и да запълните с нови растения дупки в градината. Купете семена изгодно в края на лятото.       

През летните месеци е добре да наточвате остриета на косачката приблизително на всеки шест седмици, за да изглежда тревата в градината добре. Използвайте тънък слой от окосената трева и някакъв бавно разграждащ се азотен тор, за да подхраните тревата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар